Läget är nu det att det är slut på krusbär, Det finns knipplök, purjolök, rödbetor och morötter. Brytbönorna har börjat ge fina skidor. Vi har plockat några gula zucchini och Västeråsgurkorna är på gång.Jag har tagit ett par. 
Dillen är i full krona så de skall klippas ner för att växa om. 

Jordgubbarna är nu ett minne för oss. Vi har inga sena sorter.
Det som finns är krusbär och lite vinbär, Salladsrödbetor, Knipplök och sockerärtor.

Det som kommer är Västeråsgurka och Zucchini. morötter och brytbönor.
Några tråg med krusbär har vi i kylen i butiken liksom havtorn och havtornsjuice ( i frysen)
Dill finns också nu.

Björn-Erik 

Nu håller vi på att skörda havtorn. Skörden på den reducerade arealen är god och vi kan lagra in förhållandevis mycket på våra gamla träd. De yngre ger också en bra mängd bär. 
Det betyder att vi har bär till försäljning. Priset för småbruk är 1-10 kg 110:/kg. Vill du ha större mäng blir priset 90:-/kg. Mer än 500 kg 80:-/kg
Kontakta mig på 0736-464493 eller E post: fbserv@gotlandica.se
Björn-Erik Franzén

Det torra vädret och låga natttemperaturer har ställt till det för oss med hackning i de befintliga jordgubbsfälten. Nu har vi nästan gett upp och tänker försöka klippa gräset emellan radena innan vi halmar.
De nya plantorna (10000) är nu på plats och skall börja växa för att hinna ge lite skörd i Juli.

Vi förväntar oss en mycket sen start på jordgubbplocket till följd av den sena våren.

Facit blev tidernas sämsta skörd men vi tar nya tag inför nästa år. Hoppas på lite regn så vi kan rensa och gödsla.

Björn-Erik

Ekologisk bärodling

Välkommen till Nickarve Gård för bär och grönt!

När vi flyttade till Gotland från ett kringflackande liv på fastlandet var det till en liten gård med 13 hektar mark varav 5 ha odlingsbar åkermark. Skogsimpedementet är inte produktivt varken till ved eller avverkning. Eftersom marken är mestadels hällmark är det svårt att bruka till annat än strövmark.

Åkermarken var vid den tiden betesmark för en av våra mjölkbönder vilket innebar att vi kände oss hemma på landet. Efter en lycklig olycka såg grannen bästa lösningen i att avveckla lantbruket. Det innebar att våra hektar kom tillbaka. Istället för att hitta en ny arrendator blev det egen odling som skulle dryga ut kassan. Det blev således 50 % vattenrening och 50% bonderi. I trädgårdsnäringen ingick snabbt även stuguthyrning. Vi har under åren sedan odlat Zucchini, lök, kål, dill, brytbönor, meloner, potatis, gurkor men misslyckats med det mesta i olika skeden. Som läget är nu ser vi att bärodlingen är den mest tillförlitliga verksamheten. således kommer jordgubbs och grönsaksodlingen utökas på bekostnad av havtornen. Ett litet försök görs med krusbär och kanske rabarber.
Krusbär fungerar ibland om vädret står oss bi.

 

Jordgubbar

är sedan 2003 en av våra livlinor. Enligt många av våra kunder har vi de godaste bären på Gotland. Att de är ekologiska gör att efterfrågan alltid är stor.

Dessvärre har vi lite problem med distribution till hela ön. Affärer utanför Visby, Fårö undantaget; är rädda att satsa på ekologiska bär varför man inte beställer hem från sin leverantör vilket gör att det mesta av bären går till självplock. Som kund kan Du fråga efter ekologiska bär så kommer din handlare att känna sig tryggar i sina inköp. Våra ekologiska bär finner Du hos Atterdags och i Coop (stora). Några andra affärer köper via Gotlandsgrossisten så där har vi inte kontroll över var de tar vägen. I gårdbutiken vid Fårö kyrka hittar Du ibland våra bär. Sylvias döttrar säljer också jordgubbar vid sidan av underbart bröd i olika former. Ibland kommer bären från oss.

Vår odling blir tillfälligt stärkt utvidgad till ca 50 000 plantor.

Hittils har vi varit lyckosamma med skörden och fåglarna har inte tagit så att vi fått verkliga problem. Delvis beror det på att våra bär normalt är tidiga och färdigskördade när fågelungarna vill dricka. Med 2010 års sena skörd märkte vi en viss skillnad. Fjolårets skörd gav ca 5000 liter. .

 

Havtorn

är ett bär som ursprungligt stammar från Kina vilket vandrat via Sibirien och Baltikum till Sverige.Vår lilla odling startade omkring 2003 med att plantera 50 sticklingar som sedan utökats när vi förstått vilken potential bären har. Nu avveckalar vi pga svårigheter att vattna. Ett drygt hundratal som ger bär. 

Torkade havtorn gjorda på skalet och fröna från det som kvarstår efter att ha pressat juicen ut av bären. Det är för oss nytt från 2009. du kan beställa direkt från oss. 

Där säljs både i 20 gr förpackning och 100gr.

Gotlandsgårdens praliner kryddar med vår havtonsjuice!

Ljungens biodling köper bär av oss för kryddning av honung. Han tillverkar även marmelad på havtornsjuicen som kommer från oss. Han tillverkar även en helt ekologisk variant med godkänt pektin. Vår egen variant innehåller bara hela bär med undantag av en del saft som tagits bort.

100% ren havtornsjuce tappar vi själva på 33 cl flaskor och fryser ner. De finns i nuläget i gårdsbutiken i Dalhem och på Atterdags i Visby.  Havtorn skördadar vi genom klippning och frysning.

 

Björn/Krusbär

För variationens skull beslutade vi för några år sedan att prova med krusbär som komplement till jordgubbar och havtorn.

Under fyra år har vi sedan planterat ca 300 -500 plantor per år och fick för första gången skörd 2014. I fjol hade vi många buskar som gav bra skörd

Samtidigt som vi planterade krusbär i förrfjol planterades några hundra björnbärsbuskar som 2015 var redo att ge sin första avkastning. Björnbären gav en riklig skörd men tålde inte transporter. Så snart vi skickade något till Fastlandet blev det mögel. Här hemma kunde vi utan problem låta dem stå i en vecka. De kommer lite senare än krusbären. I år gick de mest till självplock.

Bärsättningen är god så det blir ett bra komplement till salmbär som vi inte odlar. De är lättare att plocka.